Skuodo rajono Ylakių vaikų lopšelis-darželis
 

Vaikų sveikatinimo projektas „Nežiniukas sužinojo“

Sveikata- brangiausias turtas, unikali vertybė, gamtos dovanota žmogui. Sveikas vaikas- tai    aktyvus, linksmas, geranoriškai nusiteikęs. Šiandieniniame gyvenimo ritme, labai svarbu yra sveikatos stiprinimas, skatinant fizinį aktyvumą, puoselėjant sveikos mitybos ir gyvensenos principus.

                 Mūsų įstaigoje atlikus veiklos kokybės vertinimą išsiaiškinome, kad šiuolaikiniame pasaulyje vis dažniau matome vaikus įbedusius akis į išmaniuosius telefonus ar kitus išmaniuosius prietaisus.     Ilgesnis laikas praleistas prie šių įrenginių gali neigiamai paveikti vaiko sveikatą, fizinę ir psichinę vaiko būklę: trumpesnė miego trukmė, dažnesni somatiniai skundai, nesveiko maisto vartojimas, didesnės elgesio ir emocijų problemos. Todėl šiuo projektu siekėme stiprinti fizinę ir psichinę vaikų sveikatą, formavome tinkamą požiūrį į sveiką gyvenseną.

,,Daktarė“ (mokytoja V. Narkienė) visą mėnesį mokė ,,Nežiniuką”(mokytoja R. Skurvydienė) sveikos gyvensenos įgūdžių. Pirmo susitikimo metu ,,Nežiniukas” ir vaikai sužinojo, kaip sveikai maitintis, kaip svarbu stiprinti ir saugoti savo sveikatą, pasižiūrėjo filmuką apie tai, kas mums padeda ir kur kreiptis ištikus nelaimei. Po to visi kartu smagiai mankštinosi.

Sekančią savaitę buvo paskelbta sveiko maisto diena. ,,Nežiniukas“ su ,,Daktare“ keliavo į svečius ir stebėjo, kaip vaikai kartu su mokytojomis gamina sveiko maisto užkandėles.

Higienos dieną ,,Nežiniukas” ir vaikai mokėsi higienos įgūdžių. Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė D. Gudauskienė suteikė žinių apie švaros svarbą sveikatai, mokė vaikus teisingai plautis rankas, rodė ir pasakojo kokius asmens higienos reikmenis privalo kiekvienas turėti.

Kineziterapeute-ergoterapeute Lina Čepienė mokė vaikus pagrindinių fizinio lavinimo  pratimų, buvo tobulinama vaikų taisyklinga laikysena, lavinami kvėpavimo įgūdžiai.

Kaip ir kiekvienais metais balandžio 21 dieną įsijungiame į akciją „Darom 2023“. Visa įstaigos bendruomenė nuo mažiausio iki didžiausio tvarkė lauko aikštelės aplinką.

Sportavome ne tik savo įstaigos salėje, bet vykome išbandyti savo jėgas ir kitoje aplinkoje. Vaikams didelį įspūdį paliko didžiulė Ylakių gimnazijos sporto salė. Varžėsi estafečių rungtyse, žaidė žaidimus, laipiojo kopėtėlėmis, mėgavosi buvimu kartu su kitų grupių draugais.

Projektą užbaigėme sporto švente “Sportas – tėtis ir mama-mes sportuojanti šeima”. Čia vyravo gera nuotaika, teigiamos emocijos, vikrumo ir jėgų išbandymas, artimesnis bendravimas tarp grupių tėvelių ir vaikų.

Projekto metu vyko praktiniai mokymai ir pedagogams. Pedagogai išklausė seminarą

,,Vaikai ir informacinės technologijos: nauda, žala ir rekomendacijos ugdymui“.

Manome, kad projektas vaikams buvo naudingas, nes suteikė žinių apie sveiką gyvenseną, buvo stiprinama fizinė ir psichinė sveikata.

Mokytoja-metodininkė Rita Skurvydienė

Mokytoja-metodininkė Vaida Narkienė