Skuodo rajono Ylakių vaikų lopšelis-darželis
 

Ką papasakotų akmenėlis?

Gražų, saulėtą spalio 20-osios rytą priešmokyklinukų grupė „Boružiukai“ išsiruošė vykdyti projektą „Ką papasakotų akmenėlis?“. O papasakojo labai daug. Sužinojome, kad žemaitiškai akmuo vadinasi „kūlis“, pamatėme tikrai labai didelius „kūlius“.

       Ekskursiją pradėjome nuo vieno gražiausio, tvarkingiausio Žemaitijos miestelio-Mosėdžio, dar vadinamo „Akmenų sostine“, kurį  išgarsino gydytojas Vaclovas Intas ir jo įkurtas Unikalių akmenų muziejus. Susipažinę su įkūrėjo sodyba keliavome į jo vardo akmenų muziejų, kuris yra ant Bartuvos upės užtvankos vandens malūne, kur įkurta akmenų ekspozicija ,,Suakmenėję gyvūnai ir augalai“: žemės evoliucija ir gyvų organizmų atsiradimas, koralai, kirmėlių šliaužiojimo pėdsakai, kriauklainiai, žuvų liekanos, suakmenėjęs medis, mamuto iltis, briliantai, kriauklės ir netgi žmogaus organizme rasti akmenys. Čia akmenys pasakoja savo istorijas.

Dėkojame muziejaus darbuotojai, kuri mums papasakojo įvairius pasakojimus apie riedulius,  kurie vaikus labai sudomino, prašė dar ir dar pasakoti. Įteikė vaikams parko žemėlapius ir paprašė surasti visus pavaizduotus eksponatus. Muziejaus lauko ekspozicijoje priešmokyklinukai pamatė labai daug didelių riedulių, kurie išdėstyti nuosekliai pagal kilmę,  truputį įkasti į žemę, kad sudarytų natūralų riedulyno vaizdą. Vaikai ieškojo “varlę”, “kupranugarį”, “labirintą” ir daugelį kitų eksponatų, stebėjosi akmenų didybe, jų įvairove. Atsisėdę ant akmenų klausėsi pasakos iš duoto žemėlapio. Sužinojo, kad akmenys skleidžia iš aplinkos sukauptą teigiamą energiją, kuri gydo, ramina ir guodžia. Vaikai turėjo galimybę ir pažaisti žaidimų aikštelėje pailsėti, pasisemti energijos ir bandyti išgirsti akmens ir medžių tylų pokalbį.

   Šis V. Into palikimas ir iki šiol traukia žmones iš visos Lietuvos ir vaikučiai minėjo kvies tėvelius važiuoti į šį nuostabų miestelį slepiantį ypatingą turtą.

      Mokytoja metodininkė Virginija Navidanskienė