Skuodo rajono Ylakių vaikų lopšelis-darželis
 

Fonetinio suvokimo pratybos grupėje „Boružiukai“

Kovo mėnesį fonetinio suvokimo pratybos vyko“Boružiukų“ grupėje su logopede Loreta. Tai garsų tarimo, jų atpažinimo žodyje pratybos.Šiųmetiniams boružiukams vardas Loreta dar sudėtingas. Vaikai suprato, kad garsai gali susipainioti, todėl reikia labai atidžiai klausytis, ką sakai.

Pradėjome nuo pačių svarbiausių garsų – balsių. Priešmokyklinukai šaunuoliai, nes šitas raideles pažįsta (a, o, e, i, y, u, ū, ė) ir taisyklingai taria. Sudėtingesnė užduotis buvo išgirsti ir pasakyti žodžio pirmą garsą. Daugumai boružiukų pasisekė puikiai, o kam buvo sunkiau, vieni kitiems padėjome aiškiai tardami žodyje pirmąjį garsą.

Kitose pratybose susipažinome su priebalsiais. Džiugina , kad daug raidelių ir garsų vaikai pažįsta. Mokėmės pasakyti savo vardų pirmąjį ir paskutinį garsus. Gyriau vaikus už tai, kad stengiasi tarti ir klausytis.

Gerai sekėsi žodelių rašymo pratybos. Mokėmės skiemenuoti, išgirsti skiemenuko garsus ir paeiliui suklijuoti raideles į žodį. Reikėjo atlikti tris darbus : teisingai ištarti, išgirsti ir surasti garso raidę.

Logopedė, įvertinusi vaikų labai didelį norą rašyti, paruošė ir tokių užduočių :

  • Sujunk žodį su piešiniu
  • Surask ir nuspalvink duoto žodžio raides
  • Išgirsk sakinyje dažniausiai pasikartojantį garsą ir tą raidelę nuspalvink
  • Iš likusių raidelių parašyk žodį, jei moki, perskaityk.

Labai smagu, kad būsimieji pirmokai pažįsta daug raidelių, jas įvardija, netgi parašo ir keletas vaikų jau skaito.

Logopedė L. Petrutienė