Skuodo rajono Ylakių vaikų lopšelis-darželis
 

Išvyka pagal socializacijos projektą „ Mažos mašinėlės man labai patinka“

Džiaugsmu suspindi vaikų akelės, dažniau pradeda plakti širdelė, kai jiems atskrieja žinia: rytoj vykstam į ekskursiją, bus šventė, žiūrėsim spektaklį, klausysimės koncerto, pramogausim, iškylausim, vyksim sportuoti ir t.t.
Tai nutiko mūsų įstaigos ugdytiniams, kai direktorė Živilė Rancienė pranešė, kad rugsėjo 25d. vyresnieji grupių ugdytiniai vyks į Skuodą – pažintinę išvyką ir policijos organizuojamą šventę. Ši išvyka suorganizuota pagal įstaigoje vykdomą socializacijos projektą „ Mažos mašinėlės man labai patinka“(vykdytojos mokytojos Rūta Freimutienė ir Rita Skurvydienė).
Linksmai nusiteikę, smalsūs, laimingi, lydimi gero oro išvykome į Skuodą. Pradžia mūsų edukacinės pažintinės kelionės buvo Skuodo autocentras, UAB A. Butavičiaus personalinė įmonė. Vaikų laukė garaže dirbantys darbuotojai, kur yra remontuojamos mašinos, kai joms atsiranda gedimai. Šiame servise atliekami ir kiti įvairūs darbai – keičiamos padangos, tepalai, atliekama mašinų diagnostika, ruošia techninei apžiūrai ir k.t. Įdomu vaikams, ne visada yra tokia proga pamatyti servisą, juk tėčiai vyksta be vaikų į tokią vietą. O mums pasisekė ir dar taip iš arti viską pamatyti.
Apžiūrėjus servisą pasukome link Skuodo priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos. Ten mūsų jau laukė ir maloniai pasitiko gaisrinės darbuotojai. Pasiklausę apie šios specialybės svarbą, nelaimes, kaip išvengti gaisrų, pajudėjome link garažo. Čia mus pasitiko gaisrininkai, kurie nusivedė į garažą prie gaisrinės mašinų. Vaikams buvo pademonstruota gaisrininkų apranga, kokią dėvi, kai eina gesinti gaisro ir kai gelbėja vandenyje. Vaikai galėjo iš arti apžiūrėti, paliesti, taip pat akivaizdžiai susipažino ir su mašinomis(gaisrinėmis), jų įranga. Maloniai vaikams buvo atsakyta į visus klausimus, pateikta daug naudingos informacijos. Laikas prabėgo taip greitai, kad turėjome suskubti į miesto centą, kur vyko policijos šventė – Angelų Sargų diena. Čia mūsų laukė dar daugiau siurprizų ir išbandymų. Maloniai pasitiko du nuotaikingi Amsiai, kurie vaišino vaikus saldainiais. Šventėje dalyviai pamatė daug policininkų, mašinų, motociklų, tikrų ginklų. Vaikai smalsiai, bet tuo pačiu ir su baime galėjo palaikyti šautuvus, automatus, antrankius. Daugiausia įspūdžių patyrė berniukai, kurie užaugę norės būti policininkais. Paskui sukome užduočių ratą, kur mūsų laukė prizai. Visiems smalsuoliams buvo užduoti klausimai, po kurių atsakymų gavo atšvaitus ir po balioną. Sulaukę šventinio parado turėjome grįžti į darželį, nes taip jau būna – viskam yra pradžia ir pabaiga. Šventė dar tik prasidėjo, bet mums užteko, tai ką pamatėme ir sužinojome – ilgam užteks įspūdžių po tokios turiningos išvykos.
Kaip džiugu ir gera, kad vyksta tokie projektai, kuriuose dalyvauja socialiniai partneriai – didelis AČIŪ visiems už nuoširdumą, draugiškumą ir suteiktas žinias ugdytiniams ir jų darbo patirtį.

Priešmokyklinio ugdymo mokytoja Rūta Freimutienė