Skuodo rajono Ylakių vaikų lopšelis-darželis
 

„Paskaityki, mama, tėti!”.

Kaip ir kiekvienais metais gegužės 24 d., Ylakių miestelio parkelyje susirinko visi darželio vaikučiai. Jie laukė savo tėvelių, kurie turėjo atsinešti paklotėlius ir knygutes.  Vykdant  projektą „Visa Lietuva skaito vaikams garsiai“, vyko iniciatyva „Paskaityki, mama, tėti!”.  Iniciatyvos  metu mamytės, močiutės, tėveliai skaitė savo vaikams garsiai įvairiausius kūrinius. „Boružiukų“ grupės vaikams, atsineštą knygutę skaitė Kajaus mamytė.

Skaitymas  vaikams balsu,  stiprina šeimos ryšį, padeda užmegzti geresnius santykius su tėvais. Visų  amžių vaikams patinka klausytis skaitomų istorijų. Vaikas ima suvokti žodžių reikšmę, su džiaugsmu laukia, kas nutiks veikėjui, išmoksta susikaupti, atsipalaiduoti. Skaitymas mažina stresą, gerina miegą. Tačiau svarbiausia – suvokia, kad skaityti malonu. Kai skaitome vaikui balsu, jam kyla noras dar sykį išgirsti tai, ką jau girdėjo, bandyti pačiam perskaityti, gerėja gebėjimai reikšti mintis balsu.

Skaitymas visada buvo laikomas žinių šaltiniu, o knygos nuo senų senovės buvo turtas. O kaip teigia kinų išmintis „jei tris dienas neskaitei jokios knygos, tavo žodžiai bus seklūs“. Jeigu norime kad mūsų vaikai taptų protingais, gerais ir laimingais žmonėmis, skaitykime Jiems 20 minučių per dieną. Kasdieną! Vien malonumui!

Priešmokyklinio ugdymo pedagogė metodininkė    Virginija Navidanskienė