Skuodo rajono Ylakių vaikų lopšelis-darželis
 

Teatro diena

Kovo 27 dieną Ylakių vaikų lopšelyje darželyje buvo paminėta teatro diena. Teatro diena paskelbta švente XI-ajame Tarptautinio teatro instituto kongrese, vykusiame Vienoje, patvirtinus UNESCO. Šventė minima nuo 1962 metų. Žodis „teatras“ kilo iš graikų kalbos: „theatron“ – vieta, skirta vaidybai. Teatro ištakų galima rasti dar senovės medžiotojų ir žemdirbių apeigose, taip pat liaudies papročiuose. Pirmasis profesionalus europietiškas teatras įkurtas Renesanso epochoje. Tai buvo italų kaukių komedijų teatras. Nuo to laiko klajojantys aktoriai po truputį tapo sėslūs, pradėjo vaidinti pastoviose vietose.(informacija iš interneto).

Mažas vaikutis yra žingeidus ir stebintis supančią aplinką, jo pasąmonėje fiksuojasi patirti išgyvenimai, teigiamas ar neigiamas emocijas sukėlę veiksniai. Todėl taip svarbu nuo mažų dienų pradėti mokyti gyvenimo tiesų bei ugdyti jo kultūrinį išsilavinimą. Viena iš daugelio galimybių būtų ugdymas teatru. Dažniausiai vaikiškų programėlių kuriami spektakliai yra ne tik linksmi ir nerūpestingi, bet ir stengiamasi pamokyti mažylį atskirti gėrį nuo blogio bei paaiškinti, kad už gėrį gyvenimas visuomet atsimoka gėriu, o už blogį – blogiu. Nuotaikingi ir rodos nerūpestingi vaikų žaidimai – spektakliai yra svarbūs didaktine bei edukacine prasme, o nuotaikingi personažai įkūnija gerus ir blogus žmones, su kuriais susiduriama. Žiūrėdami ar vaidindami spektaklį jie mokosi ne tik pažinti gėrį ir blogį, bet ir priimti sprendimus, galbūt ir kovoti su iškilusiomis problemomis. Spektakliai ne tik kūrybiškumui ugdyti naudingi, bet ir visapusiškai jo asmenybei vystytis, nes meninis skonis ir kultūrinis gyvenimas dar tik pradeda formuotis.

Mūsų darželyje jau susidariusi tradicija, kiekvienais metais kovo paskutinę savaitę pavadinti teatro savaite. Vaikai su auklėtojomis kuria spektaklius, lėlių teatrus ir pasirodo vieni kitiems, bei tėveliams. Šiemet buvome maloniai nustebinti kai vaikus ir visus darželio darbuotojus į spektaklį „Bremeno muzikantai“ pakvietė vaikų tėveliai. Jų triūsas nenuėjo perniek, vaikams buvo suteiktos pačios geriausios emocijos, nes vaidino jų mamos, o jos buvo apdovanotos gausiais aplodismentais, pačių vaikų padarytomis gėlėmis, įstagos įteiktu prizu „oskaru“ šakočiu. Nuoširdžiai visos darželio bendruomenės vardu noriu padėkoti šaunioms mamoms tai Linai Butkuvienei, Danutei Grabienei, Oksanai Vilkauskienei, Daliai Šmitienei, Laimai Bertulienei, Kristinai Lukošienei, Deimantei Miltenytei, Astai Gūžienei, Gintarei Vaitkienei, Alinai Momkevičienei, Redai Mitkuvienei, ir Daivai Juodeikienei kuri parodė didelę iniciatyvą tik deja neteko pasirodyti susirgus sūneliui, ir ją pakeisti sutikusai auklėtojai Rūtai Freimutienei. Manau kad ši uždara grandinė vaikas- tėvai – pedagogai tik stiprės ir nuo to mūsų mažosioms atžalom bus tik geriau.